top of page

Forbruksvarer på seminar.


Denne uken har Forbruksvarer deltatt på seminar i Istanbul med vår franske partner MG2MIX, og deres distributører i Sør-Europa, Midtøsten og Afrika. Vi var spesielt interessert i å forstå bedre hvordan tørke og varme temperaturer påvirker dyr, planter og ensilasje, fra de som vet hva de snakker om.


Økte temperaturer og tørke forårsaket av global oppvarming truer landbruksproduksjonen.


Hvorfor blir kyrne så lett varme?

Alle planter, dyr og mennesker har et ideelt temperaturområde, der vi føler oss komfortable, og vårt immunsystem og organene fungerer som de skal. Det behagelige temperaturområdet for kyr er 4-20°C, mye lavere enn for mennesker. Det er fordi kyr genererer enorme mengder energi når de fordøyer mat og produserer melk. Dette er nyttig om vinteren, men en utfordring om sommeren, når kyrne absorberer mer varme fra miljøet og det er vanskeligere for dem å opprettholde en ideell kroppstemperatur. En måte kyrne blir kvitt overflødig varme på, er ved å fordampe pusten, og svette. For å øke fordampningen puster de raskere og svetter mer. Men kyrs evne til å svette er begrenset. Når dette ikke er nok, spiser de mindre for å redusere varmeproduksjonen i vomma, og melkeproduksjonen går ned. Høy luftfuktighet og lav luftbevegelse øker risikoen for varmestress. Fordampning er mindre effektivt, noe som gjør det vanskelig for kua å miste varme ved å svette og puste.


Og i motsetning til mange av oss tobente; kyr liker ikke varme måltid.


Med Forbruksvarer i ryggen, har du alltid siste løsninger og innovasjoner på din gård.


Forbruksvarer og våre kunder får nå tilgang på en rekke innovasjoner på fôringssiden som vi allerede ser er høyst aktuelle i Norge. Vi håper å komme tilbake med dette allerede i løpet av sensommeren/høsten.


Det blir veldig klart, siste versjon av SILOMAX IQ, og SILOMAX STABIL, for henholdsvis rå og tørr gress- og maisensilasje er ekstremt fremtidsrettet. Begge inkluderer nå vår nyeste EFSA- og EU-godkjente melkesyrebakterie L. Casei DSMZ 28872. Dette er en homofermentativ bakterie, som produserer Diacetyl under gjæringsprosessen. Diacetyl har en delikat smøraktig lukt som øker smakeligheten, samtidig som den også hemmer varmgang forårsaket av oppblomstring av gjær og mugg! Det er veldig spesielt for denne type melkesyrebakterie! IQ har nå altså beskyttelse mot gjær og mugg, uten en heterofermentativ bakterie! (Men IQ er ikke et stabil-produkt, det er det STABIL som er.)


Andre temaer som ble gjennomgått:


  • global kornsituasjon (foredrag av ekstern ekspert)

  • fremtidens formuleringer - utfordringer og innovasjoner

  • forbedret ytelse med innovative løsninger

  • formuleringer uten soya, svin

  • reduksjon i råprotein, storfe

  • verdsettelse av biprodukter, storfe

  • antibiotikareduksjon, storfe, antibiotikaresistens (foredrag av ekstern ekspert)

  • kvalitet og stabilitet MG2MIX-vitaminer

  • ernæringsløsninger akvakultur - inhouse ekspert.


Comments


bottom of page