top of page

Aldri for tidlig å planlegge årets ensilasjesesong

  • Forfatterens bilde: oystein16
    oystein16
  • 26. apr.
  • 3 min lesing

Oppdatert: 28. apr.

Selv om produsentene ikke har sendt kyrne på vårbeite, er det aldri for tidlig å begynne å planlegge for årets ensilasje-sesong.


Uansett hvor mange ensileringssesonger en melkebonde har under beltet, er det alltid viktig å gå gjennom det grunnleggende. Finne områder for potensielle forbedringer og sikre at ensileringsmidler til sannsynlige forhold er på plass på gården. Gresssilô er et av det mest kostnadseffektive fôrmidlet på enhver gård, så å produsere store volum med ensilasje av god kvalitet er nøkkelen til å støtte bærekraftig lønnsomhet. Å produsere ensilasje av jevn kvalitet, med høyt tørrstoff, vil forbedre fôropptaket, redusere innkjøpte fôrkostnader og redusere produsentens eksponering for svingninger i prisene i markedet.


I dag er et godt tidspunkt å begynne å tenke på sesongen som ligger foran oss. Bønder bør gjennomgå produksjonsoppsettet for ensilasje og sørge for at alt - fra kuttelengde til håndtering - utføres med optimal grad av nøyaktighet og konsistens. Det er viktig at den ernæringsmessige kvaliteten på gresset maksimeres under produksjonsprosessen for ensilasje. Forbruksvarer oppfordrer produsenter til å bryte ned ensilasjeprosessen i to overordnede stadier, med de første trinnet med fokus på å få så mye fôrverdi fra gresset som mulig og forberede konservering. Den andre fasen handler om å sikre at så mye av denne fôrverdien som mulig bevares. Ensileringsmidler spiller en viktig rolle her. Vi oppfordrer alle produsenter til å behandle ensilasjen med et ensileringsmiddel for å maksimere kvaliteten.

Vi i Forbruksvarer har lengst erfaring med bioteknologiske ensileringsmidleri Norge, og vi har det eneste ensileringsmiddelet som er spesielt utviklet for norske forhold som vi har lagt mye arbeid i å utvikle, SILOMAX. Vårt motto er "Din suksess er vår suksess. Vi har også et unikt nettverk av eksperter å trekke på i alle kategorier ensileringsmidler og fôring, spør oss gjerne. Vi elsker å bidra til gode resultatet hos våre kunder
Vi i Forbruksvarer har lengst erfaring med bioteknologiske ensileringsmidleri Norge, og vi har det eneste ensileringsmiddelet som er spesielt utviklet for norske forhold som vi har lagt mye arbeid i å utvikle, SILOMAX. Vårt motto er "Din suksess er vår suksess. Vi har også et unikt nettverk av eksperter å trekke på i alle kategorier ensileringsmidler og fôring, spør oss gjerne. Vi elsker å bidra til gode resultatet hos våre kunder

Høykvalitet kan ikke kopieres.


Det er veldig gledelig at SILOMAX endelig begynner bli anerkjente som det ledende bioteknologiske ensileringsmiddelet i Norge. Dessverre er det fremdeles mange som uttaler seg om melkesyrbakterier som ensartet gruppe. Det kan en med organiske syrer, som vil yte likt uavhengig av produsent. Men melkesyrebakterier kan ikke generaliseres!


For å ta et enkelt eksempel: alle melkesyrebakterier har en tåleransegrense for syre. Dette er noe av det første vi tester. Under en graf vi har fått oversendt en oversikt over de siste l. Plantarum vi har testet. På etiketten ville det ikke være mulig å skille disse, men som en ser har de HELT ulike egenskaper.

Endelig pH til forskjellige isolerte L. Plantarum
Endelig pH til forskjellige isolerte L. Plantarum

Vår påstand er at de globale bioteknologiske ensileringsmidlene ikke passer i Norge under vanskelige forhold. Det er nesten bare SILOMAX IQ som kan konvertere komplekst sukker til melkesyre. Melkesyre er gullstandarden. Den er et effektivt og kraftfullt konserveringsmiddel, og senker pH kjapt til ca 4. Denne raskere fermenteringen resulterer i lavere tap av tørrstoff, bedre konservering, utkonkurrering av uønsket mikrobiell aktivitet, hindrer feilgjæring og andre syrer (spesielt smørsyre er uønsket.) En treig fermentering vil dessuten bryte ned kvaliteten til proteinet.


SILOMAX er skreddersydd til norske forhold, og selv om det i dag finnes andre produkter som har lignende egenskaper hver for seg, er det ingen som er komplett med 4 ulike bakterier som styrer hver sin etappe i fermenteringen, gir beskyttelse mot varmgang og mugg, konverterer fruktan, alt dette uten å lage for mye gjæringssyrer. Det er helt unikt og vil være det lenge.


En annen diskusjon er at enkelte ser ut til å være veldig opptatt av sukker i siloen. Men sukker er ikke hele historien, mye sukker gjør siloen ustabil og gir risiko for sur vom. De nyeste melkesyrebakteriene metaboliserer dessuten ganske mye propylenglykol. For energi kan ikke brukes opp, den kan kun endre form. Så er det lite sukker og du ikke har hatt varmgang så er det annen energi. Alt dette vil vi komme tilbake med mer om forhåpentligvis ganske snart.


 
 
 

Comments


bottom of page